• c-facebook

pronađite nas na fejsbuku

chi gong 4.jpg
Ći gong - pokretom do harmonije uma i tela
Dr. Vladimir Mušicki, psiholog i psihoterapeut, nosilac Evropskog i Nacionalnog sertifikata za psihoterapiju, osnivač Centra za psihoterapiju i edukaciju “Dijalogika”.

 

Ći gong je drevna kineska praksa i umetnost ravnoteže daha, pokreta i svesnosti, a pretpostavlja se da je stara bar 4000 godina. Praktična upotreba pokriva široki spektar od borilačkih veština, religijskih i duhovnih praksi, preko rekreacije i fizičke vežbe za ravnotežu i pokretljivost zglobova u trećem dobu, do lečenja i isceljenja tela i uma.

 

čitaj dalje

 

Trema iz ugla muzičkih izvođača - Aleksander tehnika na korist svima
Natalija Jović, flautista, specijalizant muzičke pedagogije i sertifikovani nastavnik Aleksander tehnike

 

Najnovija istraživanja psihofizičkog aspekta muzičkog izvođenja usmerena su ka sagledavanju povezanosti između prisustva zabrinutosti, nemira, ili anksioznosti i njihove fiziološke manifestacije. Ovo su stanja karakteristična za sva živa bića, a kada se jave kod muzičkih izvođača, razlozi za takvo ponašanje najčešće se nalaze u nekim od komponenti kao što su težnja ka perfekcionizmu, strah od kritičkog suda slušalaca, potreba da se sve drži pod kontrolom.

 

čitaj dalje

 

Art terapijska grupa
počinje sa radom 25.11.2015. godine

 

Program je namenjen svima koji žele da se opuste, istraže svoj unutrašnji svet i usvoje neke tehnike i alate za smanjenje svakodnevne napetosti, uspostavljanje ravnoteže duha i tela i poboljšanje kvaliteta života. Baziran je na integraciji tehnika disanja i relaksacije, tehnika vizuelizacije („Guided imagery“) i umetničkog stvaralaštva.* *Nije potrebno nikakvo prethodno likovno obrazovanje, šta više, ljudi koji nemaju iskustva će lakše i otvorenije pristupiti procesu, jer cilj nisu lepa umetnička dela već komunikacija sa samim sobom i stvaranje prijatnog konteksta koji budi u čoveku osećaj blagostanja i podstiče lični rast.

 

čitaj dalje

 

Autogeni trening, meditacija i astrologija – objedinjene tehnike za prevazilaženje unutrašnjih konflikata
Dragana Deh, psiholog, sistemski porodični psihoterapeut (AST), nastavnik (Departman za psihologiju FMK), sertifikovani voditelj AT treninga, astrolog
 

Svako znanje počinje teorijom. Teži da se pretvori u praksu. Praksa ga nadograđuje, ponekad preoblikuje, podari mu pečat autentičnosti, specificira formu i definiše korisnost. Od tog trena, sve nas interesuje praktična strana, kako, na koji način možemo nešto da uradimo, da pomognemo sebi ili drugima, da sprečimo neprijatnosti, tegobe ili bolesti, ublažimo poteškoće...

 

čitaj dalje

Sloboda od destruktivnih emocija
Izabela Huber, psiholog, life coach, plesni terapeut

 

Često nosimo u sebi osećanja poput stida, krivice, usamljenosti, strepnje, ljubomore ili ljutnje hronično, poput neke bolesti. Ona, baš poput bolesti, uništavaju kvalitet života i blokiraju nas u pokušajima da nešto promenimo. Pored toga, ovakve emocije često zamagljuju procenu situacije, unose nemir i izazivaju konflikte, te predstavljaju stalni destruktivni i autodestruktivni potencijal u svakodnevnom životu. Skoro svako ima svoju dominantnu hroničnu „negativnu“ emociju, svoj lični privatni zatvor.

 

čitaj dalje

 

Teškoće sa začećem novog života - joga za plodnost
Živka Lončarski, joga instruktor, instruktor joge za trudnice i autorka programa joga za plodnost
 

Želja za potomstvom je jedna od instiktivnih potreba čoveka. Problem sa začećem, nekada retka pojava, danas je sve češća. Možemo se zapitati otkud to?Da li je to dug koji plaćamo užurbanom tempu života, neredovnoj i nutritientima nezasićenoj ishrani ili stalnom psihološkom pritisku? Da li se olako shvata stvaranje novog života? Možda je došlo vreme da ono što je nekada bilo instiktivno, postane svesno - da mu se posveti.

 

čitaj dalje

Art terapija, amalgam i lek za pokidanu vezu duša - telo
Mina Aleksić, slikarka, art terapeutkinja (SIPEA,Rim), joga instruktor

 

 

Art terapija je grana psihoterapije koja koristi umetničko stvaralaštvo i njegova terapeutska svojstva kako bi olakšala prevazilaženje problema koji se mogu javiti u određenim životnim periodima. Jedna od glavnih karakteristika Art terapije jeste da nudi novi vid komunikacije sa samim sobom i sa okruženjem koji može da bude manje ugrožavajući od verbalne komunikacije.

 

čitaj dalje

Filis Kristal metoda – sazrevanje kao stvaralački čin uobličavanja unutrašnjeg ličnog iskustva na putu ka celovitosti

Ljiljana Ilić, sertifikovani Reiki Učitelj, registrovani Theta praktičar; praktičar Filis Kristal metode  i

Verica Sekulić Opačić, sertifikovani Reiki i Karuna Učitelj; praktičar Filis Kristal metode  

 

 

Duboko u našoj unutrašnjosti teku večne struje života, arhetipske snage koje imaju  moć da podržavaju i kreiraju naš život.
Tehnike Filis Kristal Metode© će nas osloboditi svega što nismo zaista mi i napraviti novi podržavajući poredak u našem biću.

čitaj dalje

Marte Meo program - prirodna potpora razvoju
Sjekloća Jasmina, medicinska sestra, instruktor za masažu beba, Marte Meo praktičar
 

Marte Meo je program koji je razvila Marija Aarts, holandski pedagog i terapeut. Inspiracija za program joj je bio problem sa kojim se susreće u radu sa autističnom decom i njihovim roditeljima. Nakon desetogodišnjeg iskustva u tom radu, 1987. osniva Marte Meo međunarodnu organizaciju.

Naziv programa potiče od dve latinske reči: mars- što znači snaga i meus - što znači moj tako da u prevodu ime programa glasi - sopstvenom snagom.

 

Osnovni cilj ovog programa je da ohrabri ljude da koriste „svoje sopstvene snage“ da bi postakli i unapredili razvoj dece, roditelja, onih koji brinu o ljudima, i svih onih koji uče kako bi najbolje iskoristili svoje sposobnosti. Program je prihvaćen kao delotvorna metoda za podsticanje komunikacije kod osoba koji imaju teškoće u ostvarivanju kvalitetnih intereakcija sa drugima.

 

čitaj dalje

 

Terapija pevanjem po metodi Škole za otkrivanje glasa
Baldo Mikulić, prof. psihologije, učitelj pevanja i terapeut pevanjem
 

Pevanje je oduvek bilo izvor radosti, spona između ljudi, društvo pri radu, snažna ozdravljujuća snaga  i način da čovek uspostavi životnu ravnotežu. Kada sjedinimo naše glasove u pesmi mi produbljujemo veze sa našim bližnjima ali i sa samim sobom.

 

U “Školi za otkrivanje glasa” smatra se da pevanje proizlazi iz celokupnog čovečijeg bića te se nastoji razviti ono što je skriveno u svakom glasu. Zbog toga ova metoda pevanja nema samo pozitivan umjetnički već i terapijski uticaj. Spoznaja  koja dolazi putem oslobađanja glasa o delu sebe koji je u senci, može dati dalekosežne rezultate.

 

čitaj dalje

 

Gubitak sluha
Biljana Aleksić, diplomirani defektolog - surdolog
 

​Naše uvo se sastoji iz tri dela, spoljašnjeg koje prima zvuk (čine ga ušna školjka i spoljašnji slušni kanal), srednjeg koje prenosi zvuk (bubna opna, tri slušne koščice) i unutrašnjeg- senznornog (puž-kohlea u kom se nalazi Kortijev organ). U unutrašnjem uhu se mehanička energija pretvara u električnu i prenosi električnim impulsima putem Kohlearnog nerva u centar za sluh u mozgu.

 

Najčešće oštećenje sluha je konduktivna gluvoća ili nagluvost. Nastaje u srednjem uvu i leči se.

 

čitaj dalje

Ženska seksualnost
Sladjana Živković - psiholog, konstruktivistička psihoterapeutkinja
Slađana Đorđević - MA psihologije,  telesna psihoterapeutkinja
 

Koja su osnovna pitanja koje žena treba da postavi sebi da bi razumela svoje seksualno biće? Konstruktivistička psihoterapija polazi od pretpostavke da je lično shvatanje seksualnosti u stalnom procesu promene u koji su uključena kako lična svesna i nesvesna, verbalna i neverbalna značenja i telesne poruke, tako i šira društvena značenja koja se u datom istorijskom momentu pripisuju seksualnosti. Upravo značenja koja pridajemo seksualnosti određuju i naše ponašanje kao seksualnog bića. Telesna psihoterapija naglašava da ova pounutrena značenja formiraju emocionalne i telesne šeme kod žena i muškaraca.

 

čitaj dalje

Plesom i pokretom protiv depresije i anksioznosti
Vedrana Kurjan Manestar, pedagog, geštalt psihoterapeut,
terapija plesom i pokretom
 

Prema Američkom udruženju plesnih terapeuta (ADTA) psihoterapija kroz pokret i ples je terapijska primena pokreta i plesa u kreativnom procesu s ciljem podsticanja emotivne, kognitivne, socijalne i telesne integracije pojedinca. Kao i  telesno-orjentisani psihoterapijski pravci i psihoterapija kroz  pokret i ples,  zagovara nužnost uključivanja tela u psihoterapiju.

 

čitaj dalje

Nasilje nad sobom
Slađana Živković - konstruktivistička psihoterapeutkinja
 

Nasilje nad sobom putem namerno izazvanih posekotina, opekotina, povreda glave, preloma kostiju, udaraca, uboda, čupanje kose, unošenje toksičnih sadržaja, namerno povraćanje itd su deo istorije teškog i višestrukog nasilja  -  fenomena nazvanog kompleksna ili složena trauma(Brown,2007) ili složeni postraumatski stresni poremećaj (Herman,1997).

 

čitaj dalje

Emocije koje se zatrpavaju hranom - bulimija
lična priča
 

Bulimija.. šta je to ustvari? Za nekog možda jedna sasvim obična reč bez posebnog značenja. Mnogi i ne shvataju šta ta reč zapravo znači. Pa da, lako je... bulimija=povraćanje. Na izgled vrlo jednostavno? Ta "sasvim obična reč" za mene predstavlja sve. Ona me pokreće, sputava, ona upravlja mojom glavom, rukama, nogama, čitavim telom. Lako joj se prepuštam i još lakše vraćam.. i tako u nedogled. Dakle, bulimija=to sam ja.

 

čitaj dalje

Problemi sa doživljavanjem orgazma
Slađana Đorđević - telesni psihoterapeut
 

Kao telesno-psihološki doživljaj, orgazam je jasan pokazatelj u kojoj meri je osoba sposobna za prepuštanje - prepuštanje svom telu, kao i drugoj osobi. U tom procesu prepuštanja ‘’toku životne energije’’, na videlo isplivavaju emocionalne blokade, koje imaju svoje poreklo u predrasudama, porodičnom vaspitanju, sputavanju emocija itd.

 

čitaj dalje

Želim da primam novosti i obaveštenja

Čestitamo! Uspešno ste se prijavili!